Fii CLAR!
Citeste cartea!

Cei mai mulți oameni de știință au ajuns la concluzia că relaxarea este o componenta cheie in tratamentul multor tulburări cu ajutorul biofeedback-ului, în special în cazul celor cauzate sau agravate de stres. Raționamentul lor se bazeaza pe ceea ce se stie despre efectele stresului asupra organismului. Pe scurt: evenimente stresante produc emoții puternice, care trezesc anumite răspunsuri fizice. Multe dintre aceste răspunsuri sunt controlate de sistemul nervos simpatic, rețeaua de țesuturi nervoase care ajută la pregătirea corpului pentru a răspunde situațiilor de urgență prin mecanismul „fugi sau lupta.”

Modelul tipic de răspuns la situații de urgență, a apărut probabil în timpul când toți oamenii se confruntau de cele mai multe ori cu amenințări fizice. Cu toate că „amenințările” pe care noi le trăim acum sunt rareori fizice, organismul reactioneaza ca si cum ar fi:

– pupilele se dilata pentru a permite mai multă lumină. Transpirația se intensifică, reducând riscul de tăieturi ale pielii.

– vasele de sânge din apropierea pielii se contractă pentru a reduce sângerarea, în timp ce cele din creier si muschi se dilata pentru a crește aportul de oxigen.

– activitatea fiziologică a tractului gastrointestinal, inclusiv la nivelul stomacului și intestinelor, îincetinește pentru a reduce energia folosită în digestie.

– inima bate mai repede, iar tensiunea arterială crește.

– activitatea sistemului imunitar este de asemenea redusă, deoarece corpul are nevoia de intreaga energie disponibilă pentru a fugi, inchizând sistemele care nu sunt necesare pentru supraviețiurea imediată.

În mod normal, oamenii ar trebui să se calmeze atunci când un eveniment stresant s-a incheiat, in special in cazul in care au făcut ceva pentru a face față evenimentului respectiv. De exemplu, imaginați-vă propriile reacții, dacă vă plimbați pe o stradă întunecată și auziți pe cineva că începe să alerge spre dumneavoastră. Vă speriați! Corpul dumneavoastră vă pregătește pentru a lupta cu un atacator sau a alerga suficient de repede pentru scăpa de el. Atunci când ați scăpat, vă relaxați treptat.

În cazul în care aveți probleme la servici, cu seful ierarhic, lucrurile stau cu totul diferit. Corpul dumneavoastră resimte presiune, se poate pregăti pentru a lupta. Dar, din moment ce trebuie să vă păstrezi slujba, încercați să ignorați sentimentele de furie. În mod similar, în cazul în care în drum spre casă sunteți blocați în trafic, nu putem face nimic pentru a depăși momentul. Aceste situații ne pot face literalmente bolnavi. Corpul tau este pregătit pentru acțiune, dar nu poate acționa, iar perpetuarea frustrării conduce la apariția primelor semnale la nivelul corpului.

Dar să înțelegem mai mult cum funcționează acest răspuns, de tipul ”luptă sau fugi”, al corpului nostru la un factor stresant.

Orice gand sau sentiment, ca reacție la situația ambientală, care poate fi de multe ori stresantă, determină o reacție, o activitate la nivelul creierului, care se defășoară în trei registre: electric, biochimic și în ultimă anatomic.

Astfel, sub raport electric (bioelectric), orice stimul determină um impuls nervos care este declanșat mai intâi ca o activitate electrică. Membrana celulară are o structură specială care permite treceri selective ale ionilor de Na+, K+, Ca++ si Cl între interiorul și exteriorul celulei, realizându-se astfel un curent ionic, exprimat ca un potențial de acțiune care se propagă de-a lungul fibrelor nervoase. La nivelul sinapselor (locul conexiunilor dintre neuroni) are loc transformarea activității electrice în una chimică, prin intermediul substanțelor cu rol de neuromediatori eliberate de neuroni.

Se trece in acest fel, la următorul registru al răspunsului organismului și anume la nivelul biochimic, nivel care implică o multitudine de substanțe cu rol de transmitere a influxului nervos la nivelul sinapselor. Dintre acesti neurotransmițători cei mai importanți sunt: acetilcolina, adrenalina, noradrenalina, dopamina și serotonina. De asemenea, stresul determină o cascadă de secreții endocrine (hormonale) cu rol adaptativ dar care pe termen lung afecteză homeostazia organismului (starea de funcționare în parametri normali ai organismului).

  Astfel, in timpul acestei reacții de răspuns la un factor de stres, sunt eliberați anumiți hormoni, cum ar fi adrenalina si cortizolul. Aceștia determină accelerarea ritmului cardiac, încetinirea digestiei, concentrarea fluxului sanguin către grupe musculare majore, precum și schimbarea diverselor alte funcții nervos autonom, oferind organismului o explozie de energie și de putere.

În cazul în care amenințarea percepută nu mai există, sistemele sunt proiectate pentru a reveni la funcționarea normală prin intermediul răspunsului de relaxare, dar in momente de stres cronic, de multe ori acest lucru nu se întâmplă, provocând daune organismului în special în cazul în care stresul nu este redus și gestionat.

Modificări fiziologice comune care rezultă din reacțiile de stres includ:

– creșterea frecvenței cardiace, ceea ce poate duce și/sau de a contribui la boli de inima.

– fluctuațiile hormonali, ceea ce poate conduce și/sau contribuie la boli endocrine, de reproducere, tulburări digestive, obezitate, diabet și tulburări mentale.

 – constricția mușchilor și a vaselor de sânge, poate duce și/sau contribuie la durere, tensiune, probleme circulatorii, probleme cardio-pulmonară și astm.

– suprimarea proceselor de viață non-esențiale, care afecteaza reproducerea, funcționarea creierului, digestia și imunitatea.

– oscilații ale nivelului pH-ului, cu o accentuată virare a acestuia către un pH acid ceea ce poate conduce la apariția diferitelor forme de cancer, precum și la proliferarea agenților patogeni.

Mulți oameni se gândesc la stres numai în termeni de lucruri, cum ar fi termene limită la locul de muncă, de stres familial, pierderea unei persoane dragi, presiuni financiare, blocaje de trafic, etc. Cu toate acestea, reacții de stres apar, de asemenea, pe nivelele inconștiente, celulare, subtile sau energetice de fiecare dată când suntem expuși unei toxine, patogeni sau alergeni și de fiecare dată când corpul nostru trece printr-o deficiență sau un exces nutrițional.